iphone 8 vs samsung s8

Uporedni test Samsung Galaxy S8 vs. Apple iPhone 8

Imamo novog pobednika!

Na jednoj strani se nalazi top model kompanije Apple, novi predmet želja i obožavanja armije fanova, pa čak i onih koji to ne žele da priznaju. Sa druge strane je manje-više najjači Android smartfon, ako izuzmemo fablete, ponos korejskog Samsunga koji godinama unazad pokušava da pomrsi konce amerikancima.

Novi iPhone 8 zaista ne izgleda toliko novo, a ipak ima štošta da ponudi što njegov prethodnik nije imao. Nasuprot tome, Samsung Galaxy S8 izgleda kao pravi telefon iz budućnosti i za budućnost, avangarda na koju se ugledaju drugi proizvođači. Trenutno, S8 je najprodavaniji premium telefon na tržištu, a mi smo proverili da li može da izdrži nalet novog iPhone-a – ne onog o kom svi pričaju i koji tek treba da stigne, nego ovog koji nam je odmah dostupan.

DIZAJN

Morate da imate baš oštro oko pa da razlikujete iPhone 8 od njegovih prethodnika. Novi Apple flagship izgleda bukvalno isto kao i modeli 6, 6S i 7. Dakle, isto kao uređaji iz 2014 godine. Novost je staklena zadnja strana, koja izgleda zaista dobro, naročito u svetlijim bojama. Imamo utisak da su na staklu koje se ugrađuje na iPhone manje vidljivi musavi otisci prstiju, a iz američke kompanije kažu i da je staklo prožeto nitima aluminijuma, što ga čini izuzetno otpornim. Naravno, ne očekujte da će preživeti pad na beton sa veće visine, ali makar nećete izgubiti podatke unutar telefona. S prednje strane, to je isti arhainčan izgled koji je čak i kada se pojavio, imao nešto deblje margine oko ekrana. Zaista ništa novo, čak i zastarelo, a to priznaju čak i najokoreliji Apple fanovi.

Samsungov pulen je prvi mainstream smartfon sa ekranom koji zauzima maltene kompletnu površinu prednjeg panela. Nema fizičkih dugmića, već su tu softverski tasteri na displeju, a čitač otiska prsta nalazi se na zadnjoj strani, pored kamere. Ovo je ujedno i jedna od retkih zamerki koji imamo na dizajn Galaxy S8, jer skener prsta otiska nije dobro pozicioniran i često ćete ga mešati sa setapom kamere. Sve ostalo je zaista sjajno, gotovo umetnički. Prvo, S8 čak i kada je ugašen izgleda ekskluzivno jer su boja prednjeg panela i ekran potpuno jednaki i izgleda kao monolitni stakleni pravougaonik. Zadnja strana je takođe od stakla, jedino je kvari pomalo nesrećno rešen setap kamere, blica, merača pulsa i otiska prsta. Kvalitet izrade je vrhunski, a zbog odnosa strana displeja 18.5:9, Galaxy S8 izgleda još savremenije i elegantnije.iPhone 8 deluje kao osedeli penzioner pored modernog Galaxy S8

KAKO RADI

HARDVER

Ako je iPhone 8 sedi penzioner, onda bez starca nema udarca! Apple je u osmicu ugradio najnoviji A11 Bionic čipset koji puca od snage i bukvalno ostavlja u prašini Galaxy S8 i ostale Androide sa Snapdragon 835 čipsetom. Da ne pominjemo to da novi iPhone ima svega dva gigabajta RAM-a. Rezultati u benchmark testovima su toliko dobri i pokazuju toliki potencijal Apple hardvera, da sa iPhone-om 8 naredne dve-tri godine, a možda i više, ne morate da brinete o tome da li je vaš smartfon dovoljno jak. Naravno, kao i do sada, iPhone radi fantastično brzo, ne usporava, ne čekate ga, sve učitava gotovo trenutno… Ovako jak hardver bio je neophodan zbog novih AR funkcija, kamere, ali i zbog softvera koji Apple planira u budućnosti.

Korejci takođe sami razvijaju svoj Exynos čipset koji u verziji 8895 parira Snapdragon-u 835. Zavisno od tržišta, Galaxy S8 stiže opremljen sa četiri gigabajta memorije i jednim od ova dva čipseta koji imaju identične performanse. U praksi, S8 se marginalno razlikuje od iPhone-a 8, pa ponešto radi čak i malo brže. Ipak, u većini operacija oseća se da je sporiji od novog Apple flagshipa, naročito kod učitavanja igrica ili kod učitavanja nivoa u okvira samih igrica. Sve ostalo radi jako, jako brzo i fluidno i nikada nećete biti u situaciji da čekate Galaxy S8. U ovom trenutku, razlike u radu između S8 i iPhone-a 8 su u nijansama, a kako će biti za par godina videćemo.A11 Bionic čipset na iPhone-u je pravi monstrum snage i brzine, i na benchmark testovima Galaxy S8 ne može da drži korak sa njim.
Ipak, u praksi su razlike zaista minimalne

Baterija na iPhone-u 8 ima 1.821mAh, što je potpuno smešno u odnosu na 3.000mAh kod Galaxy S8. Cifre ne lažu, ali makar u ovom slučaju ne pričaju celu priču. Galaxy S8 ima za inč veću dijagonalu ekrana, koji pritom ima višu rezoluciju i svetliji panel. Zbog toga razlika u praksi nije toliko velika – kada baterija S8 ostane na rezervi od oko 10%, ona na iPhone-u je uveliko potrošena. Za utehu, iPhone 8 je prvi Apple telefon koji može da se puni bežično, uz pomoć svakog punjača koji podržava Qi standard. To je nešto što Samsung i ostali Androidi imaju par generacija unazad, ali je svakako novost za korisnike iPhone-a.

EKRAN

Za razliku od hardvera, gde se razlika u praktičnom radu, barem u ovom trenutku, i ne vidi toliko, razlika u kvalitetu displeja je očigledna. Apple iPhone 8 koristi zastareli IPS panel rezolucije 750×1334 koji koristi do maksimuma. Boje su realne i jake, pozadinsko osvetljenje je solidno, kontrast taman kako treba i uopšte, kvalitet prikaza je jako dobar. Sve dok ne pogledate u Galaxy S8.

Na dijagonali od 5.8 inča pri odnosu stranica 18.5:9, prikaz je u rezoluciji 1440×2960. Oštrina, kontrast, boje… Sve je kod Samsunga u superlativu i ovo je verovatno najbolji displej na smartfonima danas. Bilo koji sadržaj na ovom telefonu izgleda nestvarno, i hvatali smo sebe kako ponekad biramo pre da gledamo YouTube recimo na Galaxy S8 nego na televizoru. Ljubiteljima iPhone-a koji tvrde da im bolji displej od Retine nije potreban, Galaxy S8 ima imporesivan ekran, pored njega
Retina displej izgleda siromašno i zastarelo
možemo samo da poručimo da pogledaju ekran na Galaxy S8. Biće im jasno koliko zapravo propuštaju.

KAMERA

Slične karatkteristike sočiva kamere daju i veoma slične rezultate. Galaxy S8 ima kameru od 12MP sa otvorom blende f/1.7 i svakako spada u jednog od lidera na polju fotografije na mobilnim telefonima. S druge strane, i Apple ima sočivo od 12MP, ali sa f/1.8 aparaturom i quad LED blicem. Oba uređaja opremljena su optičkom stabilizacijom slike (OIS).

Fotografije pri dnevnom svetlu, po vedrom danu izgledaju odlično na oba uređaja. Bogate su detaljima, boje su intenzivne, kontrast, senke, oštrina, sve je zasta jako dobro i razlike su samo u nijansama. Dok Galaxy S8 u softverskoj obradi malo posvetli tamne delove slike, čuvajući detalje, iPhone 8 više stavljajući akcenat na senke i kontrast. Što se nas tiče, smatramo da ovde nema pobednika i da sve zavisi od ukusa fotografa, ali ni Galaxy S8, ni iPhone 8 neće razočarati.

Kako se smrkava, kao i u prostorijama sa slabijim ili veštačkim osvetljenjem, Galaxy S8 uspeva da zabeleži nešto više detalja nego iPhone 8, delimično i zbog načina na koji njegov softver za post-procesuiranje radi. Ipak, iPhone 8 je nešto bolji u ovim svetlosnim scenama kada slikate krupne planove. Međutim, kada padne mrak ili kada se radi o potpuno mračnim prostorijama sa pojedinačnim izvorima svetlosti poput noćnih klubova ili ulica sa uličnom rasvetom, Samsungov otvor blende od f/1.7 stupa na scenu. Zahvaljujući njemu i inteligentnom softveru, Galaxy S8 po nama pravi najbolje noćne fotografije od svih smartfona na tržištu, i tu je razlika u odnosu na iPhone 8 nešto vidljivija.

Video snimanje je oblast gde iPhone briljira. Njegova stabilizacija snimka radi kao da vučete kameru po šinama, autofokus je brz i precizan, a njegovi modovi za usporeni snimak su za klasu iznad nego na Galaxy S8. Recimo to ovako, usporeni snimak na Apple-u je kao kad ESPN prenosi Super Bowl, a na Samsungu kao kad RTS radi Žikinu šarenicu.

Malo šale nije na odmet, ovo su stvarno sjajne kamere koje su na samom vrhu po kvalitetu fotografija. Razlike između njih su minimalne, pa čak i u ovim oblastima i rezultatima naših zapažanja koje smo naveli, opet sve zavisi od onoga što se korisniku više sviđa.Kvalitet fotografija i video snimaka je veoma sličan, na kraju se sve svodi na to koje slike i klipovi se više sviđaju korisniku, ali je sigurno da se niko neće razočarati koji god uređaj da odabere

SOFTVER

Iako se suštinski razlikuju, Android i iOS nikad nisu bili bliži. Apple mobilni OS je pokupio mnogo od funkcionalnosti Google operativnog sistema, dok su kod Androida unapređivali stabilnost i jednostavnost korišćenja.

Samsung kao i uvek preko fabričkog Androida dodaje i svoj interfejs, pa to dodatno komplikuje stvari. Samsung UX korisniku pruža detaljnu kontrolu svih funkcija i operacija na telefonu, ali zato gubi na intuitivnosti korišćenja i pa će se čak i iskusni korisnici uređaja ovog proizvođača ponekad izgubiti u brojnmi menijima i podešavanjima. Vizuelno interfejs ne izgleda toliko loše, ali je svakako dobro što izgled i dalje možete promeniti preko tema. Widgeti i notifikacije ostaju jako uporište Androida i pružaju korisniku mogućost da lako pristupa i prati sva obaveštenja koja ga zanimaju. Takođe, veliki displej na S8 je kao stvoren za MultiWindow funkciju kada dve aplikacije odjednom rade na ekranu. Softverski dugmići na dnu displeja u potpunosti zamenjuju hardverske, a pojedinima se čak mogu i dodavati funkcije.

Nesrećni Bixby asistent je sve bolji i bolji sa svakim novim update-om, ali dalje nije na nivou Google asistenta koji možete aktivirati u svakom trenutku. Zapravo, Google asistent u spoju sa ostalom plejadom Google aplikacija i pretraživačem predstavlja najveću prednost u odnosu na iOS.

Apple operativni sistem iOS dolazi u svom 11 izdanju ostaje sinonim za jednostavnost korišćenja i brzinu. Čak i ako prvi put uzmete iPhone u ruke, odmah ćete se snaći jer sve piše ili je jasno obeleženo, od korisnika se ne očekuje da bilo šta „provaljuje“ ili već zna. Notifikacije su unapređene pa se sada klikom na obaveštenje na glavnom ekranu može ući direktno u aplikaciju koja ga šalje. I widgeti su tu, ali samo na Widget Screen-u i iskreno, ne donose ništa novo niti preterano važno. Novo je to što je Control Center promenjen i sada ima velike ikonice kojima možete menjati mesto, veličinu pa čak im i dodavati funkcije. Otprilike kao quick toggles na Androidu. Siri je još napredovala, brža je, razume bolje engleski i sigurno je bolja od Samsungovog Bixby-ja, mada još uvek ne može da parira svemoćnom Google asistentu. iOS 11 takođe može da se pohvali novim AR funkcijama kamere koje su već tu i mogu da se koriste za zabavu, odnosno u igrama. Google tek treba da izbaci svoj set AR funkcija za programere.

DODACI I MULTIMEDIJA

Apple osim povezivanja sa ostali uređajima iz kompanijskog eko-sistema i nema neke posebne dodatke vezane specifično za mobilni telefon. U takve dodatke ne ubrajamo bežične slušalice, brendirani bežični punjač i slično jer to imaju manje više svi proizvođači. Ovde govorimo o uređajima koji su konstruisani posebno za korišćenje sa mobilnim telefonom i koji mu daju novu vrednost. A tu je Samsung u debeloj prednosti.

Samsung ima odlične Gear VR naočare za virtuelnu stvarnost koje su sjajne za zabavu a i sve je više sadržaja za tu tehnologiju. Tu je odlični Samsung DEX, mala bazna stanica za povezivanje telefona sa monitorom koja Galaxy S8 može bukvalno da pretvori u kućni računar. Toliko nam se dopada da pojedine kolege misle da bi mogao da im zameni PC na kom generalno rade i kucaju tekstova. Dex ima USB ulaze, Bluetooth konekciju i dva HDMI izlaza. Stvarno super stvar.

SVE U SVEMU

iPhone 8 je solidan telefon, ali ja Galaxy S8 odličan i izgleda gotovo revolucionarno. Ako ste objektivni korisnik, niste fan Apple proizvoda i nemate u kući sve tehničke uređaje sa znakom jabuke, Samsung Galaxy S8 je bolji izbor od iPhone-a 8. Korejski smartfon je brz, prepun funkcija, izgleda prelepo i ima vrunski ekran i kameru. To je jedan od, ako ne i najkompletniji mobilni telefon na tržištu.

Međutim, ako želite da ostanete verni Apple smartfonu, radite i oslanjate se i na druge uređaje američke kompanije, onda vaša dilema treba da bude da li je novi iPhone 8 nudi dovoljno do toga da zamenite svoju staru sedmicu, ili čak i iPhone 6S. Na sve to, i iPhone X samo što nije, pa možda vredi i da se još malo strpite i sačekate „pravu stvar“.

share post:

Оставите одговор