note 8 test

Samsung Galaxy Note 8

Najveći i ponovo najbolji

 

 

 

Malo smo pričekali pre testiranja novog Galaxy Note 8. Što je sigurno, sigurno je – nećemo mi da budemo prvi kojima će da eksplodira ili da se zapali u ruci. Ispostavilo se da Note 8 ne pati od dinamitne ličnosti kao prethodnik, pa smo u testiranje ušli rasterećeno i radoznalo. O tome šta smo zaključili možda najbolje govori naslov, ali morate da pročitate ceo test kako bi videli na koji način smo došli do toga da je Note 8 najbolji fablet na tržištu.

  • Prelepi, veliki displej
  • Odlične performanse
  • S – Pen
  • Fantastična kamera
  • Pozicija čitača otiska prsta
  • Baterija je slabija nego pre

DIZAJN

Novi Note 8 liči na ostatak Samsungove serije sa brojem osam, a posebno na Galaxy S8+ od koga je samo za nijansu veći. Ipak, razlikuje se oblikom kućišta, koje nije toliko zaobljeno već više pravougaono. Po nama, Note 8 zahvaljujući oštrijim uglovima deluje ozbiljnije i čini nam se da bi ovaj stil bolje stajao i drugim telefonima u S8 porodici. Displej se preliva preko leve i desne ivice, a svega par milimetara plastike nalazi se ispod i iznad ekrana. Sa 83.2% iskorišćenosti prednjeg panela za ekran, novi fablet spada u sam vrh klase, čak je i marginalno bolji od na primer dolazećeg iPhone-a X (82.9%).

Zadnja strana je ponovo presvučena Corning Gorilla Glass staklom pete generacije. Kada je čisto, staklo deluje elegantno i luksuzno, ali čim uzmete telefon u ruku zamrljaćete ga otiscima prstiju. Ako vam to smeta bolje je da se odlučite za zlatnu ili sivu varijantu, mada se nama najviše dopada plava, pa onda crna. U gornjem delu zadnjeg panela nalazi se još jedan zaobljeni pravougaonik sa dve kamere, blicem, senzorom za merenje pulsa i čitačem otiska prsta. Pozicija malenog skenera za jagodicu prsta je ponovo omašena, kao da Samsung uopšte ne sluša šta publika govori. Teško ga je dohvatiti, a potrebno je i puno vremena da bi se navikli na njegovu tačnu poziciju pa ćete često mrljati po sočivu kamere pokušavajaći da ga nađete.

I pored jednog otvora viška na dnu, za S-Pen, Note 8 zadržava otpornost na potapanje u vodu i prašinu. Osim toga, novi Samsungov top model poprilično je otporan i na udarce. Dokaz za to leži u testovima YouTube „naučnika“ koji su manje više pokazali da čak i kada vam telefon ispadne sa visine od preko 1.50m neće prestati da radi i nećete izgubiti podatke na njemu. Iako će svakako pući, zaista je potrebno puno da bi displej potpuno izgubio funkciju i prestao da prikazuje sliku.Zahvaljujući izduženom formatu ekrana Note 8 lepo leži u ruci

KAKO RADI

SOFTVER

Novi Galaxy Note fablet radi na Android 7.1.1 operativnom sistemu koji je presvučen Samsung UX interfejsom. Ništa epohalno, pogotovo jer se čeka novi Android Oreo, ali interfejs ima zanimljive dodatke koji će u zavisnosti od potreba korisnici upotrebljavati manje ili više. Evo šta se nama najviše dopada.

Aplikacije za uštedu baterije su super-korisne i koristićete ih baš često jer je Samsung uprskao stvar sa autonomijom ovako velikog i moćnog smartfona. Secure Folder je aplikacija u koju možete da smeštate slike, video-klipove, dokumenta, pa čak i kontakte. Ova mini-aplikacija obezbeđuje se nezavisno od ostatka telefona, pa možete recimo postaviti drugi PIN za pristup ili odabrati otisak drugog prsta kojim se inače ne može otključati Note 8. Maltene kao da unutar pravog telefona imate još jedan.

Za našu publiku možda i neće biti toliko zanimljivo, ali Bixby je progovorio! Samsungov digitalni asistent sada može da prima glasovne komande, razume i malo lošiji engleski i može da prima čak i kontekstualne zahteve (npr. „prikaži mi slike glumca sa ekrana“). Bixby je dobio i nove opcije u okviru Bixby Vision kamere koja očitava natpise i slike, a u pripremi je i Bixby Home. To je ambiciozan projekat Samsunga koji bi sve uređaje u kući trebalo da stavi pod kontrolu smartfona, ali kako sada stoje stvari, to možemo očekivati tek za tri godine.Samsung UX je ponovo prepun opcija, ali je suptilniji i uglađeniji nego pre

S-PEN

Međutim, razlog što priču o tome kako radi Note 8 počinjemo softverom krije se zapravo u maloj olovčici, S-Pen stilusu. Samsung forsira priču o nekakvoj kreativnosti, crtanju, bojenju i ulepšavanju po screenshot-ovima… Da, S-Pen može sve to, ali i mnogo više. Konkretno, S-Pen mogu da koriste i social media menadžeri koji stalno nešto skidaju sa neta, bilo da su tekstovi, slike, video klipovi. Sve to lepo označite sa stilusom, prevučete u neki editor i sredite, ili direktno postavite na vaš account ili profil. S-Pen će uvek biti bolji izbor za opsecanje slika i precizno biranje delova teksta od malih valjušaka koje zovemo prsti. Čak i da je tekst na engleskom, a vi objavljujete na srpskom, olovčica usput može i da ga prevede.

Osim toga, ne zaboravimo biznis korisnike, novinare i urednike. Pregledanje i editovanje Excel tabela, grafikona i podataka je napokon moguće jer imate super precizni S-Pen. Isto važi i za redigovanje i lektorisanje tekstova – pored toga što možete bukvalno pisati napomene u dokumentu, možete precizno da birate i označavate redove, reči i pojedinačna slova. Sve to daleko brže nego da ubadate prstima. Dodajte svemu ovome gomilu manje ili više korisnik specifičnih funkcija koje ima S-Pen na Note-u i biće jasno zašto smo tako oduševljeni njime. Sa stilusom, ovaj fablet postaje zaista nešto više od običnog smartfona sa velikim displejom.S-Pen je ono što Note 8 razlikuje od svih ostalih uređaja na tržištu

HARDVER

Da bi gomila funkcija, multitasking i olovčica radili kako treba, pobrinuo se najjači hardver koji Samsung trenutno ugrađuje u svoje telefone. Note 8 dolazi sa ugrađenim Exynos 8895 ili Snapdragon 835 čipsetom. I jedan i drugi pucaju od snage, mada je po nekim rezultatima čipset iz Južne Koreje za nijansu brži u pojedinim operacijama (Exynos proizvodi Samsung). Igre, aplikacije, čak i više aplikacija odjednom, sve radi brzo, fluidno, bez usporavanja i seckanja. Novi Note je sigurno jedan od najbržih Androida koji smo koristili, bez obzira na to što ima kompleksan i funkcijama opterećen interfejs.

Brzini i rasterećenosti sigurno pomaže i čak šest gigabajta RAM memorije, što je najviše što korejska kompanija ugrađuje u svoje smart telefone. Pored toga, Note 8 dolazi u verzijama sa 64, 128 i 256GB interne memorije, a microSD slot podržava memorijske kartice do 256 giga.Čak šest giga RAM-a i moćan čipset zaslužni su za vrhunske performanse

Nažalost, Galaxy Note 8 nema i najveću bateriju među Samsung telefonima. Primera radi, konkurent iz porodice, Galaxy S8+ ima naponsku jedinicu kapaciteta 3.500mAh dok se novi fablet zadržao na 3.300mAh. Razlika u autonomiji između ova dva fableta praktično i ne postoji, što znači da je Note 8 dobro optimizovan. Ipak, do skoro je Samsungov najmoćniji i najveći smartfon uvek imao i najveću i najizdržljiviju bateriju koja je imala veću autonomiju nego one na manjim uređajima. Ovoga puta to nije slučaj, pa će i Note 8 morati na punjač uveče posle dana srednje-intenzivnog korišćenja.

EKRAN

Sjajni stilus ne bi bio toliko dobar da sa njim crtate, zaokružujete i pišete po nekom lošijem ekranu, a ovaj na Note 8 je ubedljivo najbolji displej na mobilnim telefonima danas. Maksimalna rezolucija SUPERAmoled panela je 2960 x 1440 na dijagonali od 6.3 inča. Zahvaljujući intenzivnim bojama, prikaz vas oduševi svaki put kad pogledate neku sliku u visokoj rezoluciji ili video klip. Dokaz za to je i HDR sertifikat koji nosi ovaj panel. Odnos strana 18.5:9 i dalje nije prilagođen za uobičajeni video format od 16:9 pa će zato većina video snimaka koje gledate biti oivičena tankim crnim linijama u landscape modu. Ništa strašno, a ako vam toliko smeta uvek ih možete softverski razvući na full screen.

Softverski možete podesiti i prikaz boja, pa one mogu biti i realnije, slično kao na IPS ekranima. Osim što je veći, ovaj displej ima pozadinsko osvetlenje od 12.000 nits, što je više čak i od Galaxy S8 i S8+ i pomaže da čak i napolju zadrži odličnu vidljivost. Donji deo displeja je osetljiv na snagu pritiska, kao 3D Touch kod Apple telefona, pa ako malo jače pritisnete deo ekrana koji je blizu donje ivice kućišta, to je kao da pritisnete Home dugme. Odlična stvar zaista i kada se naviknete, koristićete je non-stop.

Da ne bude baš sve u superlativu, moramo da pomenemo da kada ga uključite, Note 8 prikazuje rezoluciju od 2220 x 1080, a dodatno je možete spustiti i na nivo ispod FullHD rezolucije. Čak i sa nižom rezolucijom, displej deluje impresivno i ne menja se generalni kvalitet prikaza, ali jeste nešto lošije u odnosu na maksimalnu oštrinu. Ovo je urađeno jer se u svakodnevnom radu na ovaj način štedi baterija, performanse u igrama su bolje, a korisnik zaista neće primeti nekoliko piksela oštrine gore dole. U svakom slučaju, možete podesiti i da vam ekran uvek prikazuje najvišu rezoluciju, ali videćete da baterija onda brže curi.Samsung svakim novim modelom postavlja
standarde po pitanju kvaliteta displeja

KAMERA

Setap dva sočiva kamere na zadnjoj strani postao je zaštitni znak gotovo svih top fableta, a Note ih dobija tek sada. Jedna kamera ima 12MP i f/1.7 sočivo, dok drugi senzor takođe ima 12 megapiksela, ali ima f/2.4 aparaturu i služi za dvostruko zumiranje. Setap ima istu funkciju kao onaj na iPhone-u Plus, a mi bi više voleli da su umesto zumiranja ubacili wide-angle sočivo, poput onog na LG G6 i V30.

Fotografije napolju po optimalnom dnevnom osvetljenju izgledaju potpuno sjajno, a čak i kada su nešto lošiji vremenski uslovi, tipa oblačno vreme ili nekakve padavine, zadržavaju odličan kvalitet. Maksimum detalja i žive boje nalaze i na slikama iz zatvorenih i slabije osvetljenih prostorija, pa čak i iz velikih zatvorenih prostora kod kojih nivo osvetljanja nije isti u svim delovima – tržni centri ili koncertne dvorane. Veliki dinamički opseg obezbeđuje optimalne nivoe tamnijih delova spektra, odličan kontrast i senke, a šum se vidi jedino na najtamnjim fotografija. Čak i noću, fotografije su veoma dobre, jer oba sočiva imaju optičku stabilizaciju, a softver sprečava da intenzivni izvori svetlosti (poput bandere u mračnoj ulici), dovedu do gubljenja kvaliteta ili detalja.

Inače, optički zum može biti sjajna stvar u rukama kreativnih pojedinaca pa tako bez gubljenja kvaliteta možete uvećati delove slike. Ipak, u pojedinim slučajevima čak i kada odaberete zumiranje, to neće odraditi drugo sočivo, ukoliko softver proceni da će se bolji rezultati dobiti korišćenjem običnog „wide-angle“ sočiva koje može da primi više svetlosti. Ovo se naročito odnosi na fotografije noću.

Osim toga, druga kamera služi i za takozvani „Live Focus“ mod koji je ništa drugo posebnog načina za fotkanje portreta, sa pozadinom koja može biti „blurovana“ u sada tako popularnom „boke“ efekte. Rezultati su jako dobri, mada moramo priznati da nam se više dopada „Portrait“ mode na iPhone-u Plus. Inače, za razliku od Apple telefona sa dve kamere, na Note 8 u toku slikanja možete birati nivo zamagljivanja pozadine, a osim slike sa 2X kamere, i obično sočivo pravi fotku pa možete odabrati onu koja vam se više dopada.Dodatno sočivo kamere služi za 2X Zoom i Bokeh efekat

Video kamera takođe može da zumira snimak do 200% bez gubitka kvaliteta zahvaljujući novom sočivu, a može da snima u 4K rezoluciji pri 30fps, i usporene snimke u 720p pri 240 frejmova u sekundi. Kvalitet slike je zaista odličan, kao i kod statičnih fotografija, ali nam se čini da optička stabilizacija slike ne radi tako dobro kao kod iPhone-a. Pored toga, deluje kao da auto-fokus radi previše često i previše grubo, pa se u toku snimka jasno može videti refokusiranje i povremeno zamagljivanje i seckanje. Doduše, čak i pored toga, video klipovi su zaista dobri, ali bi i ovde blagu prednost dali kameri na iPhone-u.

SVE U SVEMU

Note 8 je uređaj koji impresionira gotovo svakim svojim delom i funkcijom. Izgleda odlično, izrađen je perfektno, njegov softver i stilus pružaju iskustvo koje ne možete dobiti ni na jednom drugom fabletu na tržištu. Fenomenalna kamera i još bolji displej samo pojačavaju osećaj da u rukama držite zaista najbolju stvar koju jedna od vodećih tehnoloških kompanija može da napravi i koja za ovu priliku nije štedela nigde. Tu možda i leži najveći problem novog Note-a, njegova cena. Sa cenom od skoro 1.000 eura za bazni model u trenutku pisanja ovog teksta, Galaxy Note 8 je najskuplji Samsung smartfon koji se ikada pojavio. S druge strane, ovo je ujedno i najbolji Samsung, i verovatno najbolji Android koji danas možete kupiti … Pa ko hoće najbolje, zna se da mora duboko da zavuče ruku u džep.

share post:

Оставите одговор